Μπακαλιαροκροκέτες

Υλικά
1/2 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου
1 κουτάκι (330ml )μπύρα
αλεύρι όσο πάρει, περίπου 1 ποτήρι
2 πατάτες βρασμένες (προαιρετικά)
1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
πιπέρι, λάδι για τηγάνισμ


Για τη σκορδαλιά
6-8 πατάτες
3-5 σκελίδες σκόρδο ( μπορείτε και λιγότερες ή απλώς λάδι αρωματισμένο με σκόρδο)                                                          
4 -5 κ.σ. ξύδι
1/2 φλ. τσαγιού λάδι (καλαμποκέλαιο για πιο ελαφρύ)


Εκτέλεση

Ξαρμυρίζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου από την προηγούμενη μέρα (χρειάζεται 24 ώρες ξαρμύρισμα) σε μπολ με μπόλικο νερό το οποίο αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες. (ή εναλλακτικά παίρνουμε έτοιμο ξαρμυρισμένο κατεψυγμένο μπακαλιάρο οπότε απλώς μόνο το ξεπαγώνουμε από το προηγούμενο βράδυ.

Αφαιρούμε την πέτσα και το μαδάμε με τα δάχτυλα σε μικρά κομμάτια προσέχοντας να βγάλουμε αν υπάρχει κάποιο κοκαλάκι.

Για το κουρκούτι
Βάζουμε τα μικρά κομμάτια  του μπακαλιάρου σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, τη μπύρα, ψιλοκόβουμε το  πράσο και τις πατάτες λιωμένες με το πιρούνι.
Προσθέτουμε τη μπύρα, το αλεύρι μας λίγο- λίγο, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός μέτριας πυκνότητας.
Παίρνουμε υλικό με το κουτάλι της σούπας και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
Μερίδες 4

Για την Σκορδαλιά
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια για να βράσουν γρήγορα.
Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20').
Στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε καυτές στο μπλέντερ να τις πολτοποιήσουμε.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, το σκόρδο, το ξύδι και το λάδι λίγο λίγο καθώς αναδεύουμε.
Στο τέλος ίσως χρειαστεί λίγο νεράκι για να γίνει πιο αραιή και αφράτη ανάλογα πως μας αρέσει .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου